Září 2008

Chuchle

29. září 2008 v 16:51 | Áďa |  Články
Tak, včera jsem byla na dostizích ve Velké Chuchli.
Přišli jsme o 4.dostihu, kde se právě dobíhala cílová rovinka.
Viděla jsem tam koníčka jak si tam v klidu postával, tak jsem si myslela že spadl jezdec, odnesli ho na nosítkách pryč a ten koníček tam jako poslušný čeká. Fakt jsem si to myslela, protože co se týče zvířat jsem velká optimistka. ''Jo, tak fajn ''říkala jsem si v duchu, ''zachvilu přijde staratel a odvede ho pryč''.
Jenže stalo se něco docela jiného. Přijel vetík, okoukl to, a pifl ho. Fakticky ho zasřelil. Drali se mi slzy do očí ale nebrečela jsem, bůhví co by si taťka myslel, že tady oplakávám koně který má stejný osud jako spousta jinejch dostihovích koní. '' Chceš se jít na toho mrtvého koníka podívat?'' zeptal se mě po chvíly. ''Ne''. řekla jsem na to.'' Možná si můžete myslet, že jsem totálně blbá, ale já nemám srdce na to jít se dívat na mrtvího koně. Fakt ne. '' A udělají z něho salám, řekl zas taťka.''Neudělaj, pochovají ho do rakvičky a dají do hrobečku.'' namítla jsem. ''Ale stejně z toho nejlepšího masa se udělá salám.'' dořekl. '' No ne, fakt z něho salám neudělaj, říkala jsem si, a mám další důvod proč nejíst salámy všeho druhu''. Já je totiž nejím, už hezky dlouho.
Pak ho odvezli a kdesi cosi, a byl další dostih.
Zůstali jsme tam až do 7.dostihu. Jo, bylo to zajímavý.Ti koně běhají strašně rychle, i když se to v televizi nezdá. A sázet se dá na kždém rohu. A ti koně mají úzké nohy a vypracované svaly. Mnozí z nich jsou velmi krásní. Mezi jednotlivými dostihy jsou přestávky. A dostihové programy stojí 50Kč. Já jsem měla to štěstí, že jsem jeden našla. A mají tam dobré zmrzky. Jsou tam i poníci na kterých se můžete zdarma svést.
1.dostih začíná ve 14.00 hodin. Cena na dospělého je 100Kč a do osnácti zdarma.
Více na:
www.velká-chuchle.cz
Určitě, se tam jděte podívat.

Rozkošné zvířátka

24. září 2008 v 18:37 | Áďa |  Obrázky
Ze srandy2006.bog.cz:

















Třpytící srdíčka

24. září 2008 v 18:22 | Áďa |  Animace+glitters
Tady jsou třpytivky:





Vtipy

24. září 2008 v 18:15 | Áďa |  Ostatní!
Tady je pár vtipů:
1.)
Sedí dvě opice na stromě a ta jedna se ptá: "Co to jíš?" - "Banán" - "Aha a proč je tak hnědej?" - "Protože už ho jím podruhý!"
2.)
Tak děti, dnes se budeme fotit. Pěkne se na fotce usmívejte, to bude taková památka. A když za deset roků vezmete tu fotku do rukou, podívate se na ni a řeknete, tak toto je David, ten je dnes fotbalista a toto je Sandra, ta je dnes velmi slavná fotografka, a ze zadní lavice se ozve: "A to byla naše učitelka a ta je už dnes mrtvá."
3.) Mami, dneska mě pan učitel pochválil! A co řekl?? zeptá se maminka. On řekl, že všichni jsou blbci, ale Novák je největší.
4.)
,,Proč se tak třepeš, Alexi? Je ti zima ? Není ale vzal jsem si medicinu a zapomněl jsem ji předtim protřepat !!!! '
5.)
Rozčílený pan učitel:V této třídě je 30 hlupáků
31 pane učiteli,opravuje ho Bob.
Ty drzoune jeden,okamžitě běž ven na chodbu !!!!!!
A proč ? abyste měl pravdu co !!!!!!!
Zdroj:sranda2006.blog.cz-s menší úpravou

Welcome

24. září 2008 v 18:01 | Áďa |  Animace+glitters
Welkome a Welcom to my homepage:

Roční období

24. září 2008 v 17:57 | Áďa |  Animace+glitters
Tady je taková animace:

Emo

24. září 2008 v 17:49 | Áďa |  Články
Emo je americký slangový výraz označující styl oblékání nebo hudby, nebo též nešťastný a melancholický stav mysli. Jako emo jsou také označování členové "emo scény" a osoby zapadající do příslušného stereotypu.

Obsah


Historie

Od poloviny osmdesátých let byl výraz emo používán výhradně pro hudební styl inspirovaný tehdejší washingtonskou scénou. Když se hudba koncem devadesátých let dostala do povědomí širšího publika, začalo slovo nabývat dalších významů.
Původ výrazu samotného je nejasný. V roce 1985 členové skupiny Rites of Spring poznamenali v interview pro časopis Flipside, že je někteří fanoušci začali označovat jako "emo", údajně podle emocí, které skupina ukazovala při svých vystoupeních. V následujících letech bylo "emo" vnímáno jako zkratka z "emotive hardcore", či "emotional hardcore", čímž byl tehdy druh hudby označován.
V dnešní době je slovo emo používáno v širším významu, a je často považováno za zkratku slova "emotivní". Po roce 2000 začaly hudební skupiny jako Dashboard Confessional popularizovat dramatičtější a osobnější "emo" styl, jehož texty daleko více oslovovaly teenagery, poprvé zakoušející životní a vztahovou frustraci.
Spolu s tím začala být hudba známější, a "emo" začalo být okolím používáno jako termín pro přehnané melodrama či ublíženost. Na fanoušky pak často mířily věty jako "nebuď tak emo" či "vzmuž se, emo děcko" vyjadřující dojem, že se berou příliš vážně.
Když začala velká vydavatelství zařazovat skupiny jako "emo", postupně se sjednotily i zpočátku různé styly jejich prezentace. S tím začal být s emo spojován styl skupin jako My Chemical Romance, The Used, Hawthorne Heights nebo Taking Back Sunday, a to včetně černého líčení očí a dlouhých vlasů, zakrývajících oči, i když ti už mají s prapůvodním emem jen málo společného. Jako emo jsou označovány také skupiny Drop Dead Gorgeous, Aiden, A Vain Attempt, Burden Of Day aj.

Móda a kultura

Jako emo jsou označovány dva různé styly oblékání (tvrdý styl a jemný styl). První vychází z "indie emo" scény devadesátých let, a má vazby na indie rock a punk rock. Zahrnuje oblečení obnošeného vzhledu, typicky v khaki barvách. Trička bývají menší, s potiskem ve stylu osmdesátých let. Tašky a batohy bývají zdobeny špendlíky a odznáčky různých kapel.
Druhý populární styl je tmavší a vyznačuje se rovnými vlasy obarvenými na tmavo (typicky černou, červenou, blond, růžovou nebo nějaký nepřirozený odstín tmavé barvy). Muži nosí upnuté kalhoty, obvyklý je piercing rtů a tmavý make-up u žen (nejvýraznější je černá tužka na oči, ale vyskytují se i červené oční stíny). Častým doplňkem jsou brýle s tlustými tmavými obroučkami, které občas nosí i jedinci kteří brýle nepotřebují.
Oblíbenou obuví jsou kotníčkové tenisky nebo skate boty.
Přestože "emo" označuje jak oblékání a postoje fanoušků emo scény, tak i původní hudební styl, jsou od sebe tyto dva významy značně vzdáleny. Emo jako hudební styl dlouho předchází slangovému označení "emo". Současně je mnoho dnes aktivních hudebních skupin označováno jako "emo" zhusta jen proto, že se jejich styl oblékání shoduje s významem slangového výrazu.
Častým stereotypem je asociace ema se sebepoškozováním, zejména pak podřezáním zápěstí, což může být do značné míry způsobeno "emo" texty, které o sebepoškozování nezřídka mluví.

Emo jako urážka

Výraz "emo" je v posledních letech také používán na Internetu jako urážka, vztahovaná na jedince jevící se jako psychicky labilní nebo rozebírající své osobní životy na veřejných diskusních fórech. "Emo" také bývá používáno k označení depresivních pocitů. "Emo" styl je také často spojován se sebepoškozováním a sebevraždami, které jsou častým tématem písní od "emo" interpretů a také příspěvků na blozích a diskusních serverech navštěvovaných lidmi hlásícími se k tomuto stylu.
Na veřejnosti se ale jako emo objevují i gothic obrázky, které s ním nemají nic společného. Tyto stránky mají vetšinou na svědomí mladiství, kteří si na internetu nebo v časopisech přečetli nepodložené informace.Emo styl sám o sobě, jak má být a nemá žádná pravidla, žádný určený druh oblečení ani styl účesu.[

-emo obrázek

Norská lesní kočka

24. září 2008 v 17:29 | Áďa |  Obrázky
Tady je tedy pár foteček, rozkošných kočiček:
Hezký, nemyslíš?

O jednorožcích

23. září 2008 v 19:25 | Áďa |  Virtuální encykolopedie
Tak, udělala jsem na ně rubriku:

Jednorožec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Panna s jednorožcem na fresce malíře Domenichina
Panna s jednorožcem na fresce malíře Domenichina
Jednorožec je bájný tvor podobný antilopě či koni s kopyty sudokopytníka. Obecně je považován za zosobnění dobra, později, v dobách křesťanství, také čistoty a panenství.

Báje a mýty

Zmínky o jednorožcích můžeme najít nejen v mytologii všech národů kolem Středozemního moře, ale také v čínských bájích. I když se popisy úplně neshodují, je poznat že všechny popisují jednoho tvora - sudokopytníka s jemným a křehkým vzhledem, podobného lani, antilopě či koni. Barva se mění podle popisu (včetně zelené). Také se všechny příběhy shodují na tom, že jednorožec je jemné zvíře, které nikdy nezabíjí (v Číně se jednorožci střeží i zašlápnout brouka či mladou trávu). Svou vůli však dokáže prosadit velmi dobře.

Setkání

O setkání s jednorožcem hovoří nejedna legenda. Dříve než to změnila křesťanská nauka, mohl jednorožce spatřit v podstatě kdokoli (tedy nejen čistá panna, ale třeba i matka sedmi dětí).
Jednorožce prý kdysi spatřil:

Realita?

Existují jednorožci? Tím se zabýval mnohý vědec nejen ve středověku, ale i renesanci a novověku. Většinou to byli horliví skeptici, dychtiví zlikvidovat veškeré zbytky nadpřirozena. Pomocí takových d�%

Veverka

23. září 2008 v 19:00 | Áďa |  Virtuální encykolopedie
Tady máte něco o veverce:

Veverka obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skočit na: Navigace, Hledání
Jak číst taxobox
Veverka obecná
Veverka obecná
Veverka obecná
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída:čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:hlodavci (Rodentia)
Čeleď:veverkovití (Sciuridae)
Rod:veverka (Sciurus)
Druh:veverka obecná (S. vulgaris)
Binomické jméno
Sciurus vulgarisLinné, 1758
Rozšíření veverky obecné (červeně).
Rozšíření veverky obecné (červeně).
Veverka obecná (Sciurus vulgaris) je malý hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae) obývající široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V České republice ji nalezneme v lesích všech typů, parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem.

Obsah

//<![CDATA[ if (window.showTocToggle) { var tocShowText = "zobrazit"; var tocHideText = "skrýt"; showTocToggle(); } //]]>

Popis

Černá forma veverky obecné
Černá forma veverky obecné
Hnědá forma veverky obecné
Hnědá forma veverky obecné
Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který veverka využívá jako "pokrývku" těla při spánku, je 15 až 20 cm dlouhý.
Charakteristickým znakem pro veverku obecnou jsou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky a viditelné především v zimním období. Stejně jako většina stromových veverek má i naše veverka ostré a zakřivené drápy, které jí pomáhají při lezení po větvích stromů. Ve světě bývá často zaměňována s blízce podobným čikarím červeným (Tamiasciurus hudsonicus), obývajícím Severní Ameriku a veverkou popelavou (Sciurus carolinensis), která obývá zvláště Severní Ameriku a západní Evropu. Zbarvení srsti veverky obecné se liší podle lokality rozšíření a období, ale vždy je srst na břiše a hrdle zbarvená krémově až bíle. U pohlaví není vyvinut sexuální dimorfismus. V Česku se nejčastěji objevuje červená a černá forma, ve světě není výjimkou ani šedá nebo čistě bílá forma. Veverce obecné se mění srst dvakrát ročně, a to z letní na zimní a ze zimní znovu na letní. Zimní srst je hustější a o něco tmavší než letní a veverkám narůstá v rozmezí mezi srpnem a listopadem.

Chování

Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru 25-30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální a domácí území jednotlivých jedinců se značně překrývají.
Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. káňata lesní nebo sovy. V zimě nehibernuje, ale tráví ve svém hnízdě větší dobu než v létě.

Potrava

Veverka pojídající ořech
Veverka pojídající ořech
60 až 80 % dne tráví hledáním potravy,[1] kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých "spižíren" v dutinách stromů, které ji poskytují výbornou zásobárnu potravy v nejtěžších obdobích. Při konzumaci potravy přitom sedí jako většina veverkovců "na bobku", přičemž si potravu drží v předních končetinách.

Rozmnožování

U některých jedinců probíhá páření již na konci zimy, tedy během února a března, většinou je však obvyklejší doba páření v letním období, během června a července. Samec svou partnerku nachází díky pronikavému pachu, který samice vypuzuje. Po setkání dvou partnerů začne samec svou partnerku honit po stromech a tak činí až do hodiny před spářením. Před rozmnožováním se také samice vykrmují s cílem přibrat na váze, jelikož obecně platí, že samice s vyšší hmotností rodí více mláďat než samice s hmotností nižší.
Dva týdny staré mládě
Dva týdny staré mládě
Samice může mít i dva vrhy za rok, přičemž jeden vrh obsahuje obvykle 3 až 4 mláďata, která se rodí po 38 až 39 denní březosti. Mláďata se rodí slepá a téměř holá a po narození váží 10 až 15 g. Plně osrstěna jsou po 21 dnech života, oči se jim otevřou po čtyřech týdnech a chrup se jim plně vyvíjí až po 42 dnech, kdy začínají požírat pevnou potravu. Samice je však kojí až do jejich odstavení, tedy do 8 až 10 týdnů po narození.
Nejvíce, 75 - 85 % mláďat přitom umírá během svého prvního zimního období.[2] Samice dosahuje pohlavní dospělosti zhruba v druhém roce života, samci o něco později. Veverka obecná se v přírodě dožívá průměrně 3 let, v zajetí se může tato hranice vyšplhat až na 10 let.

Ohrožení

Veverka obecná je většině státech Evropy chráněným druhem. To platí i v České republice kde je v současnosti podle vyhlášky 395/1992 Sb. vyhodnocena jako ohrožený druh.[3] V posledních letech u nás totiž došlo k příkrému poklesu početnosti tohoto druhu a z původních 60-110 tisíc kusů ulovených ročně ve 20. letech 20. století se počet ulovených veverek o 50 let snížil pouze na několik stovek jedinců.[4] Z celosvětového pohledu však nejde o druh nijak zvlášť ohrožený a v Červeném seznamu IUCN jej nalezneme v kategorii téměř ohrožených druhů.[5] V některých částech světa se již od starověku loví pro svou srst, ale v současné době ji nejvíce ohrožuje spíše ztráta lesů - jejího přirozeného biomu. V jiných částech světa, např. ve Spojeném království, se potýkají s jiným problémem a to vytlačováním veverky obecné úspěšnějším druhem - veverkou popelavou.

Poddruhy

Původně bylo popsáno 40 poddruhů veverky obecné, ale s tímto číslem nesouhlasilo několik zoologů z celého světa. V roce 1971 bylo vydáno nové studium schvalující pouze 16 poddruhů, které se rozlišují až dodnes a které jsou vypsány i na seznamu níže.[6][7]
  • S. v. altaicus Serebrennikov, 1928
  • S. v. anadyrensis Ognev, 1929
  • S. v. argenteus Kerr, 1792
  • S. v. balcanicus Heinrich, 1936
  • S. v. bashkiricus Ognev, 1935
  • S. v. fuscoater Altum, 1876
  • S. v. fusconigricans Dvigubsky, 1804
  • S. v. infuscatus Cabrera, 1905
  • S. v. italicus Bonaparte, 1838
  • S. v. jacutensis Ognev, 1929
  • S. v. jenissejensis Ognev, 1935
  • S. v. leucourus Kerr, 1792
  • S. v. mantchuricus Thomas, 1909
  • S. v. meridionalis Lucifero, 1907
  • S. v. rupestris Thomas, 1907
  • S. v. vulgaris Linnaeus, 1758

Zdroje a reference

Tento článek je zčásti nebo zcela založen na překladu článku Red Squirrel na anglické Wikipedii.
  1. Wauters, L.A., and A.A. Dhondt. 1992, Spacing behaviour of red squirrels, Sciurus vulgaris: variation between habitats and the sexes. Animal Behaviour 43:297-311
  2. Gurnell, J. 1983, Squirrel numbers and the abundance of tree seeds. Mammal Review. 13:133-148
  3. http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=85
  4. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id20583/
  5. http://www.iucnredlist.org/search/details.php/20025/all
  6. Sidorowicz, J. 1971, Problems of subspecific taxonomy of squirrel (Sciurus vulgaris L.) in Palaearctic: Zoologischer Anzeiger. 187:123-142.
  7. Lurz, P.W.W. et al. 2005. Sciurus vulgaris. Mammalian Species 769:1-10
Líbí?

Jednorožci

22. září 2008 v 10:45 | Áďa |  Obrázky
Tady jsou ňácí jednorožci:

Krása, co? Asi se těm jednorožcům budu věnovat víc. Možná na ně udělám i rubriku.

Ashley

22. září 2008 v 10:37 | Áďa |  Virtuální encykolopedie

Ashley Tisdale


Modelka,herečka,zpěvačkaDatum narození: 02.07.1985Místo narození: West Deal,New JerseyZnamení: RakŽivotopis: Momentálně jmenovaná jednou z 25 nejhezčích teenagerů pod 25 let, Ashley je nejvíce známá z role Maddie, pracovnice v hotelu a hlídačka dvou dvojčat, která žijí v Tipton Hotelu, tato televizní série běží na Disney channel, a jmenuje se "The Suite Life of Zack and Cody". Momentálně jmenovaná jednou z 25 nejhezčích teenagerů pod 25 let, Ashley je nejvíce známá z role Maddie, pracovnice v hotelu a hlídačka dvou dvojčat, která žijí v Tipton Hotelu, tato televizní série běží na Disney channel, a jmenuje se "The Suite Life of Zack and Cody".
Momentálně také Ashley můžeme vidět vedle Zaca Efron v originálním Disneyovském filmu "High School Musical", který režíruje Kenny Ortega. První díl měl premiéru v lednu roku 2006 a byl to nejlépe hodnocený film v Disneyovské historii. Ashley v prvním filmu zpívala dvě písničky (Bop to the top a What I've been looking for), oboje se dostali do Billboard hot 100 chart a oba byly také nazpívány s Lucasem Grabeelem.
Ashley momentálně také nahráva její první debutové CD pro Warner Bros. Records. Její nová verze "Kiss the girl" bude na speciálním DVD "The little Mermaid".
Ashleyiny herecké kredity také obsahují film "Donnie Darko", kde hrála s Jake Gallenhaalem, Maggie Gyllenhallovou a Jamesem Duvalem. Zahrála si v pár dílech "Nathan's Choice", "Mayor of Oyster Bay" a "the Howie Mandel Pilot". Také natočila novou reklamu na T-mobile společně s Catrine-Zetou Johnes. K animovaným filmům, Ashley propůjčila svůj hlas ve filmu "Kim Possible a "Phineas and Ferb".
Když Ashley netočí filmy, její záliby jsou zpívání (ve 12 letech zpívala v Bílém Domě), nakupování, a chození ven s přáteli a její sestou Jennifer, který je také herečka jako Ash. Ashley momentálně sídlí v Los Angeles. Momentálně také Ashley můžeme vidět vedle Zaca Efron v originálním Disneyovském filmu "High School Musical", který režíruje Kenny Ortega. První díl měl premiéru v lednu roku 2006 a byl to nejlépe hodnocený film v Disneyovské historii. Ashley v prvním filmu zpívala dvě písničky (Bop to the top a What I've been looking for), oboje se dostali do Billboard hot 100 chart a oba byly také nazpívány s Lucasem Grabeelem.
Ashley momentálně také nahráva její první debutové CD pro Warner Bros. Records. Její nová verze "Kiss the girl" bude na speciálním DVD "The little Mermaid".
Ashleyiny herecké kredity také obsahují film "Donnie Darko", kde hrála s Jake Gallenhaalem, Maggie Gyllenhallovou a Jamesem Duvalem. Zahrála si v pár dílech "Nathan's Choice", "Mayor of Oyster Bay" a "the Howie Mandel Pilot". Také natočila novou reklamu na T-mobile společně s Catrine-Zetou Johnes. K animovaným filmům, Ashley propůjčila svůj hlas ve filmu "Kim Possible a "Phineas and Ferb".
Když Ashley netočí filmy, její záliby jsou zpívání (ve 12 letech zpívala v Bílém Domě), nakupování, a chození ven s přáteli a její sestou Jennifer, který je také herečka jako Ash. Ashley momentálně sídlí v Los Angeles.Osobní: Rodiče: Lisa a Mike Tisdale, Sourozenci: Starší sestra Jen
Zdroj:google.cz

Profesor Diddldaddl Blubberpeng

17. září 2008 v 18:39 | Áďa |  Obrázky
Tak, tady je jeden méně známější:
1.)obrázek
2.)obr.
3.)obr.
4.)obr.
5.)obr.
6.)obr.
7.)obr.
8.)obr.
Hezký? Škoda, že má tak složitý jméno....

Mty-obrázky3

17. září 2008 v 17:57 | Áďa |  Obrázky
Tak, tady jsou další:

My Galupy

17. září 2008 v 17:33 | Áďa |  Obrázky
Tak takhle vypadá ten můj Galupy, jen je bez šátečku:


Líbí?????????

Dneska mám 12.narozeniny

16. září 2008 v 19:36 | Áďa |  MiA/Adulka16
Ahojky!!!
Dneska je mi 12., což není nic divnýho. No, jo, ale před týdnem tento, podle spousta lidí(Káťa a Monča, Esterka.....) tento skvělí blog má 6. měsíců!!!!
Tak jo, gratulace do komentíků!!!!
Áďa

My diddl

16. září 2008 v 19:11 | Áďa |  MiA/Adulka16
Jupí! Mám Galupyho a Vanillivi! Galupyho mám už od konce prázdnin a Vanillivi jsem dostala teď o víkendu. S Vanillkou(tak říkám zkráceně Vannilivi) jsem dostala i hrneček s Diddlinkou a Bibomblem. Vím, že někteří mají ze Diddl a spol všechny, ale já mám zatím tyto. Jestli se o nich chcete dozvědět více, tak tady o nich něco je:
Galupy:
  • stojící
  • při koupi bez šátečku
  • výška: cca 26cm
  • zakoupen:Mnichov(Německo)
  • oblíbenost:1*
  • plyšák:ano
Vanillivi:
  • sedící
  • výška:cca 16cm
  • s růžovým tričkem , kostkované, s hvězdičkami
  • drží na pravé straně žlutou hvězdu
  • zakoupena: neznámo
  • oblíbenost:1*
  • plyšák:ano
Až budu mít s nimi fotečku, tak ji tu určitě dám.
Líbí? Připomínky do komentíků.

Mty-obrázky2

11. září 2008 v 18:33 | Áďa |  Obrázky
Tady jsou další obrázky zase z ewiskafarna.blog.cz:
Co si o nich myslíš? Zodpověz v anketě!

Tučňáci

11. září 2008 v 18:07 | Áďa |  Virtuální encykolopedie

Tučňáci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak číst taxobox
Tučňáci
Vědecká klasifikace
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Třída:Ptáci (Aves)
Podtřída:Letci (Neognathae)
Řád:Tučňáci (Sphenisciformes)
Čeleď:Tučňákovití (Spheniscidae)
Rody
  • Aptenodytes
  • Eudyptes
  • Eudyptula
  • Megadyptes
  • Pygoscelis
  • Spheniscus
Tučňáci (řád Spehnisciformes, čeleď tučňákovití Spheniscidae) jsou nelétaví ptáci žijící na jižní polokouli. Výjimku představují tropické populace tučňáků, jejichž areály zasahují až do tropického pásu severní polokoule. Nejseverněji umístěná kolonie tučňáků se nachází na Galapágách.

Obsah

//

Popis

Tučňáci druhotně ztratili schopnost letu, díky změnám, které z nich udělaly výtečné plavce a potápěče.
Mají zavalité válcovité tělo a pohybují se pomocí křídel podobných ploutvím. Kostra křídla je výrazně zkrácená a zploštělá, pohyblivost kloubů je silně omezena (v podstatě je pohyblivý jen ramenní kloub) a ztratily letky. Nohy jsou výrazně posunuty dozadu a mezi třemi prsty mají plovací blánu. Nohy jsou při plavání používány pouze jako kormidlo. Protože nepotřebují snižovat hmotnost kvůli letu a naopak se potřebují potápět, nemají pneumatizované kosti.
Aby ve studených vodách i mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se jim silná vrstva podkožního tuku (stejně jako všem vodním savcům; tučňák o váze 5,8 kg má 2,6 kg tuku) a velmi husté peří po celém těle, navíc pečlivě promašťované. Jednotlivá pera jsou velmi krátká a pevná a připomínají spíše šupiny. Protože je pro ně dokonalý tělní pokryv velmi důležitý, nepelichají postupně, ale vždy jednorázově v období, které tráví na souši. Nové peří jim naroste během 2-3 týdnů (u velkých druhů až 6 týdnů). Celou tuto dobu tučňáci hladoví, protože si nemohou nalovit potravu.
Tučňáci mají poměrně uniformní zbarvení (stejně jako alky). Je to dáno životem ve vodě, kdy bílá spodina těla není proti lesknoucí se hladině vidět a umožňuje nepozorované přiblížení ke kořisti, zatímco tmavý hřbet napomáhá rychlejšímu ohřátí na slunci.
Protože v mořské vodě je rozpuštěno mnoho soli, musí se jí tučňáci (stejně jako všichni mořští tvorové) zase zbavit. K tomu slouží supraorbitální žláza, jejíž vývod ústí do nosní dutiny a koncentrovaný roztok soli pak odkapává ze špičky zobáku. Zobák je ze stran smáčklý s rohovitými deskami na povrchu.

Ekologie

Skupina tučňáků Humboldtových v Pražské ZOO
Skupina tučňáků Humboldtových v Pražské ZOO
Tučňáci se živí převážně rybami, hlavonožci a krilem, v době, kdy jsou na pevnině a líná jim peří, jsou schopni dlouhodobě hladovět (někteří Antarktičtí tučňáci hladoví až 4 měsíce).
Jsou to společenští ptáci, žijící v ohromných koloniích. Jsou monogamičtí a k hnízdění se vracejí vždy na stejné místo. Snášejí obvykle jen jedno až dvě vejce. Hnízdo je maximálně vytlačený důlek vystlaný trávou, nebo kamínky, některé druhy hnízdí v norách, v dutinách skal či pod kořeny. Na vejcích se střídají oba partneři, a oběma se na břiše vytvoří silně prokrvený holý záhyb kůže. Nejdříve sedí samice, zatímco samec je na moři, loví a vykrmuje se (několik dní až t

Klokan

11. září 2008 v 18:01 | Áďa |  Virtuální encykolopedie

Klokan rudý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak číst taxobox
Klokan rudý

Stupeň ohrožení
běžný druh
Vědecká klasifikace
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Podkmen:Obratlovci (Vertebrata)
Třída:Savci (Mammalia)
Podtřída:Vačnatci (Marsupialia)
Řád:Dvojitozubci (Diprotodontia)
Čeleď:Klokanovití (Macropodidae)
Rod:Klokan rudý (Macropus rufus)
Binomické jméno
Macropus rufus
Desmarest, 1822
Klokan rudý leží v trávě.
Klokan rudý leží v trávě.
Klokan rudý Macropus rufus je největší žijící vačnatec. Jeho délka je 1 m až 1,6 m. Ocas bývá dlouhý 0,75 m až 1,2 m. Jeho hmotnost je 25 kg až 90 kg. Jde o běžný druh. Jeho jméno není odvozené od barvy srsti, ale od barviva vylučovaného žlázou na prsou.

Obsah

[skrýt]
//<![CDATA[ if (window.showTocToggle) { var tocShowText = "zobrazit"; var tocHideText = "skrýt"; showTocToggle(); } //]]>

Výskyt

Vyskytuje se ve velké části Austrálie, v největších počtech žije v otevřené savaně s lesíky.

Počet jedinců

Počet jedinců je proměnlivý rok od roku. Když je období dešťů, může populace čítat až 12 000 000 jedinců, ale v období sucha klesá na pouhých 5 000 000. Samice jsou březí jen když je dostatek dešťů a je dost zeleného rostlinstva. Za dlouhotrvajícího sucha se přestanou samcům tvořit spermie.

Potrava

Klokani rudí využívají ke zjištění vody svůj vysoce vyvinutý čich a jsou-li vodní zdroje omezené, stěhují se až 200 km od svých obvyklých pastvišť. Pasou se hlavně večer, spásají šťavnaté výhonky trav, byliny a listy.

Sociální jednotka

Žijí obvykle skupinách po dvou až deseti, přestože se v době sucha může nashromáždit u jezírka kolem 1 500 klokanů rudých.

Predátoři

Klokan rudý je pokládán za škůdce a je loven pro maso a kůži. Jediným jeho nepřítelem mimo člověka jsou orel klínoocasý a pes .